Robot-analytikere slår på flere områder levende aktieanalytikere

Et studie fra en gruppe forskere på Indiana University i USA viser, at aktieporteføljer baseret på robot-analytikernes købs-anbefalinger ser ud til at give højere afkast end aktieporteføljer baseret på menneskelige aktieanalytikere.

Studiet viser også, at robotanalytikernes anbefalinger afviger fra de humane aktieanalytikeres analyser på især tre områder:

  • Deres anbefalinger fordeler sig meget mere jævnt mellem køb, hold og salg, hvor de menneskelige analytikere har en massiv overrepræsentation af købs-anbefalinger
  • De reviderer deres anbefalinger langt oftere
  • De baserer deres anbefalinger mindre på de traditionelle og periodiske regnskabsudmeldinger fra selskaberne og i stedet på større og mere komplekse sæt af data;

Robotanalytikernes anbefalinger baserer sig i høj grad på et sæt af computerinstruktioner, algoritmer, der gennemtrawler data fra regnskaber og øvrige virksomhedsudmeldinger samt en lang række andre data, og så maskinlæring, der træner programmerne.

Studiet fra Indiana University viser også, at robotternes købsanbefalinger slår aktieanalytikernes ditto med hele 5-6 procentpoint, mens der ikke er nogen signifikant afkastforskel på salgsanbefalingerne.

Interessant nok, så reagerer aktiemarkedet stadig op til 10 gange kraftigere når de traditionelle aktieanalytikere ændrer deres anbefaling end når robotanalytikerne gør det. Forskerne gætter på, at det er fordi robotanalyse-firmaerne ikke er så store og velkendte endnu ift. til de store investeringsbanker på Wall Street, som de fleste store investorer følger.

Alligevel mener hverken forskerne bag studiet eller robotanalysefirmaerne, at robotterne kan erstatte levende aktieanalytikere, men komplementerer dem.

I stadig flere brancher ser vi en sammensmeltning af det digitale (maskinerne) og det analoge (mennesket) og det synes også stadig mere at invadere den traditionelle aktieanalyse.

https://www.shareholders.dk/investorviden/104548/robotter-bedst-til-aktieanalyse

Tlf 6162 0380  |  frank@frankhvid.dk  |  CVR 39002167  |  Frank Hvid Petersen  |  Linkøpingvej 223, 4000 Roskilde  |  LinkedIn

© Copyright 2020 – Frank Hvid